14 Şubat 2011 Pazartesi

OYUN PRENSİPLERİ

Atak yapılınca ortak elini masaya açar. Siz deklaran olarak kontrat için oynayacaksınız. Bunu nasıl yaparsınız? Kontratı oynamak heyecan veren bir tecrübedir. Bu tip işlerin hepsinde olduğu gibi plan yaparak başlamalısınız. İlk aşama birkaç saniye düşünüp hedefinizi belirlemelisiniz: kontratınızı yapmak için kaç löve almalısınız veya kaç löve kaybetmeye tahammülünüz var. Ondan sonra mevcut durumu değerlendirin: alıcılarınızı ve perdanlarınızı sayın. Hedefinizi gerçekleştirmeye ne kadar yakınsınız? Bütün bunları yaptıktan sonra ne yapacağınıza karar vermeniz kolay olur. Bir çok elde, hedefinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Deklaranın Hedefi

Deklaranın hedefi gerekli löveleri alarak kontratı yapmaktır. Deklaran önce, kaç löve alması gerektiğini kararlaştırmalıdır. Bu son kontrata altı ileve edilerek hesaplanır. Mesela:


   Kontrat                               Gerekli Löve Sayısı
    2♦                                         6+2 = 8 löve
    3SA                                      6+3 = 9 löve
    4♥                                         6+4 = 10 löve 


Alıcıları saymak

Hedefinizi belirledikten sonra, deklaran olarak bunu yapmaya ne kadar yakın olduğunuzu tespit etmelisiniz. Her renkte iki eldeki kartları inceleyerek sağlam lövelerinizi tespit edin. Sağlam löve rakiplere el vermeden alabileceğiniz lövelerdir.

Bazı örneklere bakalım.

YER                    74               Bir löve alabilirsiniz, as ile. Ası aldıktan sonra
DEKLARAN       A5              renkteki diğer büyük kartlar rakiplerdedir.

YER                    A64            İki sağlam löveniz var. Elinizden küçük bir kart
DEKLARAN       R52            oynayarak yerin ası ile bir löve alırsınız. Sonra
                                               Yerin küçük kartlarından birini oynayıp elden
                                               Ruayı koyarak bir löve daha alırsınız.

YER                    D83            Üç sağlam löveniz var. As ve rua ile iki löve
DEKLARAN       AR4           alırsınız daha sonra dörtlüyü oynayıp yerin damı
                                               ile de bir löve alırsınız. İki elde aynı sayıda kart olunca lövelerinizi hangi sırada aldığını önemli değildir. Mesela önce yerin damı ile kazanıp daha sonra as ve rua ile de iki löve alabilirsiniz.

YER                    D8              Bu yukarıdaki örneğe benziyor ama yalnız iki
DEKLARAN       AR             löve alabilirsiniz. As ve ruayı oynayınca yerden
                                               Damı da vermek zorunda kalırsınız.


YER                    D8              Üç sağlam löveniz var ama bunları hangi sırada
DEKLARAN       AR4           kazanacağınıza dikkat etmelisiniz. As ve ruayı oynarsanız yerin damı da bu lövelere verilir. Renk iki el arasında dengesiz dağılınca kısa taraftan sağlam löveleri çekmeye başlamalısınız. İlk löveyi yerin damı ile kazanın daha sonra sekizliyi oynayarak as ve ruayı alın.

Lövelerinizi almak

Her renkte kaç sağlam löveniz olduğunu tespit ettikten sonra kontratı yapmanıza yeterli olup olmadığını anlamak için bunları toplayın. Eğer yeterli löveniz varsa, eli oynamak lövelerinizi almak kadar kolaydır. Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi, lövelerinizi alırken kısa taraftan başlamaya dikkat etmelisiniz.

Koz kontratı oynuyorsanız, dikkat edeceğiniz bir husus daha vardır. Kontratınızı yapmak için yeterli löveniz varsa, önce rakiplerde koz kalmayıncaya kadar koz oynamalısınız. Buna kozları çekmek denir. Rakipler sağlam lövelerinizin birine koz oynayarak alıcınızı perdana çevirmemesi için bunu yaparsınız.

Sağlam lövelerinizi topladığınızda kontratınızı yapmaya yetecek kadar löveniz olmadığını görürseniz, yapacak bazı işleriniz olacaktır. İlave löveleri nasıl sağlayacağınızı ileriki bölümlerde göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder