14 Şubat 2011 Pazartesi

İNCE NOKTALAR

Dağılım puanları

El değerlendirmede onör puanları herkes tarafından kullanılan standartlardır ama oyun açarken dağılım puanlarını hesaplamanın iki yolu kullanılmaktadır.

Bu kitapta biz uzun renkler için puan ilave edilmesini tavsiye ediyoruz. (beş kartlı renk için 1 puan, altı kartlı renk için 2 puan vs.) Başka bir metot da aşağıdaki skalaya göre, kısa renkler için puan ilave etmektir:

                   Şikan          3 puan
                   Singleton    2 puan
                   Doubleton  1 puan

Kısa renklerdeki onörler için puanlarda ayarlama yapılır, (mesela tek rua) hesaplama da bayağı kompleks hale gelebilir.

Kartlarınız elinize aldığınızda kısa renklerin değeri dikkatinizi çekmeyebilir. Uzun renklerin löve alma ihtimali olduğundan bunların değerini anlamak kolaydır. İki metot da yaklaşık olarak aynı neticeyi verdiğinden (bir renkte uzunluk olunca başka bir renkte kısalık olacaktır) açış için elinizi değerlendirirken uzun renkler için puan hesaplamanızı öneriyoruz. İleride, altın fit bulunduğunda kısa renkler için destek puanı hesaplandığını göreceksiniz.

1SA açmak

Bazı çifler de 15-17 onör puanı yerine 16-18 onör puanı ile sanzatu açmaktadırlar. Bazıları da 16-18 toplam puan ile sanzatu açarlar. Her türlü anlaşma için (hatta başka sanzatu limitleri için de) ayarlama yapmak kolaydır, ancak bu kitapta 15-17 limitleri kullanlacaktır.

Bazı oyuncular, bir renkte iki küçük kart olunca, veya beş kartlı majör renkleri olunca sanzatu açmayı sevmezler. Bu stilin bazı avantajları varsa da ilerideki konuşmalarda zorluklara yol açabilir. Yeni başlayanlar için ykarıda bahsedilen direkt metot tavsiye edilir.

Bir seviyesinde renk açmak

Majör bir renk (1♥ veya 1♠) ile oyun açmak için o renkte en az beş tane kart olması şarttır. Bu beşli majör sisteminin temel prensibidir. Klasik sistemde daima en uzun renk ile oyun açılırdı, o zaman dört kartlı majör ile de açılmış olurdu. Dört kart majör ile oyun açmak açış kurallarını kolaylaştırır ama, bu kitapta modern beşli majör sistemi benimsenmiştir. Temel prensipleri anlayınca ortağınız ile ayarlamalar yapabilirsiniz.

Bazı ustalar bazı durumlarda 13’ten az puan ile de oyun açmayı tavsiye ediyorlar. Bu, açan oyuncunun konuşma sırasındaki yerine ve onörlerin renklerdeki durumuna bağlı olarak değiştiği için başlangıç döneminde bunu önermiyoruz. Tecrübeniz arttıkça gerekli ayarlamaları kendiniz yaparsınız. İlk dönemde açış için minimum şart 13 toplam puandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder