14 Şubat 2011 Pazartesi

DEKLERASYON İLE VERİLEN MESAJ

Ortağınız oyun açtı ve bir sonraki rakip pas geçti. Cevapçısınız ve konuşma sırası sizde. Ortağınız açınca ne zaman pas geçmelisiniz? Cevap vermeye karar verirseniz hangi deklareyi yapacağınıza nasıl karar vereceksiniz?

Bu soruların basit cevapları yoktur: cevap, ortağın açarken hangi deklareyi verdiğine ve elinizin puanları ile dağılımına bağlıdır.

Ortağın ne ile açtığına bakmadan, cevapçı ortaklığın hedefinin ne olduğunu daima dikkate almalıdır:
1.     Ortaklık için (varsa) en iyi koz renginin hangisi olduğunu keşfetmek. Deklarasyonun ilk hedefi majör renkte sekiz kartlık (altın) fit bulmaya çalışmaktır.
2.     Kontratın partskorda mı, zonda mı, şilemde mi yoksa gran şilemde mi oynanacağına karar verebilmek için ortaklığın toplam kuvvetini belirlemektir.

Bazı açışlar açanın elinin kuvveti ve dağılımı (her renkte kaç kart olduğu) hakkında çok detaylı bilgi verirler. Cevapçı açanın eli hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursa hangi renkte ve hangi seviyede oynanacağına karar vermesi o kadar kolay olur. Mesela sanzatu açışları, cevapçıya en iyi kontratı seçmesi için gerekli b ilgileri hemen verir.

Allahtan, her deklare ortağınıza şu üç mesajdan birini iletir. Bu mesajlar trafik ışıklarına benzetilebilir. Mesela bir seviyesinde açış deklareleri sarı ışığa benzeyen davet konuşmasıdır. Cevapçı elinin kuvvetine göre deklare verebilir veya pas geçebilir.


Kırmızı         DUR       Buna sign off deklaresi denir ve ortağa bir daha
                                      Konuşmamasını söyler.

Sarı            DİKKAT   Bu davet deklaresidir, ortağa konuşma veya pas geçme
                                       İmkanını verir.

Yeşil          İLERLE     Bu forsing deklaredir, ortağın konuşması şarttır.



İleriki bölümlerde, nihai kontratın renginin ve seviyesinin ne olacağına karar vermek için açan ve cevapçının nasıl deklare vermeye devam edeceklerini öğreneceksiniz. Deklarasyonu ve beş kart majör sisteminin (veya her hangi bir sistemin) yapısını anlamak için, sign off, davet ve forsing deklarelerin neler olduğunu bilmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder